Börja cykelträna du också

Cykling är ett fantastiskt sätt att träna kroppen och rent allmänt främja din hälsa. Här har vi samlat några tips för dig som inte cykeltränat tidigare och vad du kan göra för att få en så bra start som möjligt.

Köp rätt cykel

Rätt cykel för rätt sorts terräng är något alla måste veta innan de börjar cykelträna. Det finns flera olika sätt att börja träna med cykel och medan somliga föredrar att cykla bara på landsvägar vill andra hellre ge sig ut på skogsstigar och i terrängen. För den förstnämnda bör du skaffa något som en racer och för den sistnämnda bör du satsa på en mountainbike (MTB). Titta runt i en butik som Spobik för att se vilka alternativ du har och vilken prisklass som passar dig. Tänk på att du som nybörjare inte behöver det dyraste för att att kunna komma igång.

Börja lätt

När du först kommer igång med din träning ska du inte testa vad din maxnivå är direkt och försöka cykla så länge eller så långt du kan. Istället bör du ge dig ut i ett ganska lätt tempo och cykla bara ett kort till medellångt pass. I början är tiden då du ska vänja kroppen att aktivera rätt muskler och inte överanstränga dem. Om du ger allt du har redan från början kommer du drastiskt öka risken att du skadar dig.

Lär dig lätta reparationer

En bra cykel håller för ganska mycket. Men det kan alltid hända en olycka som gör att något på cykel behöver fixas. Och om du är mitt ute i ingenstans när detta händer vill du ju kunna fixa de enklare sakerna själv. Detta inkluderar saker som att laga en punktering. Se därför till att alltid ha med dig ett litet reparationskit också.