Ekologisk kost

Den ekologiska maten blir allt populärare för varje år som går och allt fler väljer att handla ekologiskt. Att handla ekologiskt har många fördelar både för kroppen och miljön.Till skillnad från ”vanlig” mat är ekologisk mat framställd helt utan någon inverkan av bekämpningsmedel, vilket bidrar till att upprätthålla den biologiska mångfalden och skapa en hållbar produktion. Även grundvatten- och ytvattenkvalitén påverkas positivt i ett område med ekologisk produktion.Ekologisk produktion av djur är också betydligt bättre för djurens hälsa en konventionell djurhållning. Djuren får föda fri från kemiska tillsatser och dessutom äter djuren naturlig föda, som hö och dylikt, till skillnad från annan produktion där ofta så kallat kraftfoder används.Kraftfoder består främst av soja, vilket förvisso gör att djuren växer fortare, dock är detta ingen naturlig föda för djuren, vilket gör att de får i sig mindre näring, vilket leder till mindre friska djur.Djuren går dessutom oftare ute i det ekologiska jordbruket, vilket gör att de är friskare och lever på ett bättre sätt. Kött från ekologisk produktion är av högre kvalitet och betydligt mer näringsrikt än kött från konventionellt uppfödda djur.Fördelarna med ekologisk kost är som sagt många, dels har oftast ekologiskt producerad mat ett högre näringsinnehåll, dels bidrar vissa ekologiskt producerade växter till ett bättre immunförsvar då dessa innehåller alkaloider i högre koncentration än vad växtföda producerad på konventionellt sätt gör.

Ekologiska märken:

  • KRAV – Sveriges kändaste märke. Uppfyller ekologiska krav med hänsyn till klimat, djur, natur och människor. 
  • EU-lövet – Europeiska Unionens märkning som bevisar att varan är ekologisk odlad. Alla djur som är involverade kontrolleras årligen
  • Debio – en norsk ekologisk märkning som lovar obesprutade varor och hållbart fiske.
  • Eko Quality Mark – ekologisk märkning från Nederländerna.
  • Luomu – en finsk ekologisk märkning
  • Soil Association – Storbritanniens största och mest kända märkning när det kommer till ekologiska varor. Väldigt lik KRAV.
  • Garant Eko – från Axfood och deras ekologiska märkning. Certifierade genom EU och KRAV.
  • I Love Eco – Icas egna, ekologiska märke. Gäller mat, textil och jord.
  • Änglarmark – Coops ekologiska märkning. Certifierad av EU och KRAV samt är vissa livsmedel även Fairtrade-märkta.